Üdvözöljük a Spórolunk@kiloWattal program honlapján!

Képes beszámoló a zárórendezvényről

Május 25-én került sor a kampány záró- és díjátadó rendezvényére. A programon elsősorban a versenybe benevezett önkormányzatok és közintézmények EnergiaKözösségeinek tagjai képviseltették magukat, de mellettük érdeklődő vendég önkormányzatoknak is lehetőségük volt részt venni.

A kampányban az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, a Nemzetgazdasági Minisztérium, Budapestről a hegyvidéki, zuglói és a kispesti önkormányzat, továbbá Eger, Kecskemét, Miskolc, Pázmánd, Pécel, Pitvaros, Szarvas és Tata önkormányzata vett részt egy vagy két épülettel, és mérettette meg magát három versenykategóriában: legtöbb energiamegtakarítás, legjobb kampány, valamint a legjobb és legfenntarthatóbb energiamegtakarítási akcióterv.

15 Dijatadas 1 1 kicsizaro P1200442 kicsi

19 Dijatadas 2 2 3 1 kicsi

 

 

 

 

 

 

Az energiamegtakarítás tekintetében mindegyik épület elsősorban önmagával versenyzett, hiszen saját korábbi fogyasztásukhoz mérten kellett takarékoskodniuk az energiával a verseny egy éve alatt. Az online adatfelvitelt legalább havi rendszerességgel végeztek az épületek erre kijelölt dolgozói, de akár a GreenDependent Intézet segítségét is kérhették a versenyzők. Ebben a kategóriában Pázmánd Polgármesteri Hivatala ért el első helyezést -13,2 %-kal, a kispesti Vagyonkezelő Műszaki Szervezet -8,9 %-kal második helyen végzett, Kecskemét Városháza pedig harmadik helyezést szerzett -6,7 %-os megtakarítással.
A legjobb kampány versenykategóriában a Miskolci Polgármesteri Hivatal  két épülete végzett az első két helyen, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala pedig a harmadik helyet vívta ki magának.
A legjobb és legfenntarthatóbb akciótervet pedig a Miskolci Polgármesteri Hivatal kisebbik épülete, a Tatai Közös Önkormányzati Hivatal és az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala munkatársai készítették. A részletesebb rangsor ITT tekinthető meg.zaro IMG 2542 kicsi

A rendezvényre az egyik versenyző épületben, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában került sor. Mivel a Spórolunk@kiloWattal projekt védnökségét a jövő nemzedékek szószólója látja el, így nyitásként dr. Bándi Gyula tartotta meg köszöntőjét, a védnök és házigazda szerepét egyaránt ellátva.

Ezután a GreenDependent Intézet az elmúlt évről egy rövid összegzést tartott, benne a versenyző középületek dolgozói által a kampány elejénKerdoiv osztonzes és végén kitöltött kérdőívek eredményeiről is szót ejtve. A kérdőívek azt mérték fel, hogyan változott a dolgozók energiamegtakarítással kapcsolatos tudása és gyakorlata, továbbá egyáltalán mennyire találták hasznosnak, élvezetesnek a kampányt. Az előzetes eredményekből az látszik, hogy a verseny hatására növekedett azon dolgozók aránya, akiknek az alapvető energiamegtakarítási gyakorlatok (pl. lámpák leoltása, számítógép és egyéb elektromos berendezések áramtalanítása munkaidő után) napi irodai rutinjuk részévé váltak, sőt, igen magas arányban otthonaikban is átültették az irodában elsajátított energiamegtakarítási tevékenységeket, és gyakori beszédtémává vált az energiamegtakarítás a kollégák között és a családban egyaránt. Sokan kiemelték a kampány közösségformáló hatását, és a kitöltők immáron kollégáikat energiatakarékosabbnak ítélték meg, mint a verseny elején. A dolgozók úgy érzik, nagyobb vezetői és szakmai támogatást kapnak energiamegtakarítási törekvéseikhez.  A kérdőívet kitöltők 89 %-a azt válaszolta, hogy ezután is folytatni tudják majd a verseny alatt megkezdett energiamegtakarítási jó gyakorlatokat.

zaro IMG 2561 kicsiA folytatást elősegítő szándékkal egy panelbeszélgetésre is sor került "Hogyan tovább a Spórolunk@kiloWattal után?" címmel. A beszélgetésen Kovács Katalin, a kaposvári önkormányzat környezetfejlesztési igazgatója, Kovács Lajos, Budapest, Hegyvidék alpolgármestere és Ughy Attila Budapest, Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere vett részt. Mind a hárman olyan önkormányzat képviseletében érkeztek, amely a Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetségének tagja, és amely éppen Fenntartható Energia- és Klímaakciótervet (SECAP) készít. Ezzel kapcsolatos tapasztalataikról számoltak be: megemlítették, hogy az akcióterv által további uniós forrásokhoz férhetnek hozzá, valamint hogy a dokumentum elkészülte után olyan hosszú távú stratégiát jelent, amely az önkormányzati vezetés esetleges változásán túl is zsinórmértékként tud majd szolgálni. Elkészítése másfél-két évet igényel előreláthatólag, általános probléma a célértékeket megalapozó, akcióterv előtti időszak (pl. energiafogyasztási) adatainak összegyűjtése. Külön odafigyelést igényel, hogy elkészülte után az akcióterv ne csak felkerüljön a polcra, hanem elemei tényleges megvalósításra kerüljenek, szempontjai beépüljenek az önkormányzati döntéshozatalba. Jó példa erre Kaposvár, ahol az önkormányzatnak külön szervezeti egysége van e célra, a Környezetfejlesztési Igazgatóság formájában.

7 Kiscsoportos kicsizaro IMG 2583 kicsi

IMG 2576 kicsiEzt követően a résztvevőknek lehetősége nyílt kiscsoportokban is átbeszélni jövőbeli energiamegtakarítási terveiket, azaz például a verseny tanulságainak fényében mit változtatnának az EnergiaKözösségek kommunikációjukon, hogyan motiválnák jobban kollégáikat, és esetleg gondolkodnak-e abban, hogy más középületeket, önkormányzatokat is bevonjanak. A csoportos beszélgetések eredményeit összegezték és bemutatták a nagyközönség számára is.

További ötleteket adva, a három versenykategória nyertesei egy-egy előadás keretében megosztották sikerük titkait a többi résztvevővel. Pázmánd polgármester asszonya beszámolt például arról, hogy a hazai partnertől kapott energiamegtakarítási11 Helyezett ea kicsi tippeket mindig közösen átbeszélték az aktuális téma iránt éppen legjobban érdeklődő dolgozó vezetésével, sőt a lakosság számára is elérhetővé tették ezeket. Az azonosított jó gyakorlatok betartását pedig az épület takarító nénije ellenőrizte folyamatosan, aki olykor lámpát kapcsolt, ablakot zárt, de mindenek előtt figyelmeztette a kollégákat, ha kellett, akkor pedig forró teával várta őket a hideg téli reggeleken. A jutalom sem maradt el, első helyezettként 150 ezer forint értékben kaptak utalványt, amelyet energiatakarékos eszközök vásárlására fordíthatnak, továbbá egy felelős étteremben költhetnek el megünnepelve a közös erőfeszítéseket. Ezen kívül ketten  Brüsszelbe utazhatnak, hogy részt vegyenek a nemzetközi díjátadó rendezvényen. A polgármester asszony a takarító nénit választotta maga mellé utasnak, ezzel is kifejezve, hogy a klímaváltozás elleni küzdelemben mindenki hozzájárulása egyformán fontos.

zaro IMG 2629 kicsiA miskolci épületek a verseny alatt folytatott energiamegtakarítási kampányukat, illetve jövőbeli terveiket ismertették − hiszen a verseny végezte korántsem jelenti a megtakarítási törekvések végét. Mindkét épületben az energiafelhasználást racionalizáló intézkedések bevezetésén túl nagy hangsúlyt kaptak a kreatív, kollégák tudatformálását elősegítő házi versenyek és egyéb rendezvények. Az előadók kiemelték a Spórolunk@kiloWattal kampány munkahelyi közösség építésére gyakorolt jótékony hatását − amit sok más résztvevő is megerősített.

A GreenDependent arra is ügyelt, hogy maga a lebonyolítás is minél kisebb környezeti hatású legyen, azaz minél kisebb lábnyomot hagyjon. Ennek megfelelően minden kapcsolódó rendezvény karbon-lábnyomát  kiszámolta, és a résztvevő Munkahelyi EnergiaKözösségeknek összesen százhetven őshonos gyümölcsfa csemetét osztott ki, a közös felelősségvállalást erősítő szándékkal.

A rendezvény helyi, szezonális, bio/ fair trade élelmiszerekből készült ebéddel zárult. Meglepetés gyanánt háromféle torta szolgált desszertként!

zaro IMG 2593 kicsizaro IMG 2623 kicsi zaro P1200317 kicsizaro IMG 20170525 135233 kicsi

FIGYELEM! Ez a weboldal cookie-kat és hasonló technológiákat használ.

Ha nem változtatja meg böngészője beállításait, hozzájárul ehhez.

Megértettem