Üdvözöljük a Spórolunk@kiloWattal program honlapján!

 • Elérhető a záró értékelő jelentés magyarul
  szerda 13 december 17 /

  Elérhető a záró értékelő jelentés magyarul

  A Spórolunk@kiloWattal Értékelő Jelentés három fő okból íródott. Egyrészt, hogy bemutassa a projektben alkalmazott módszertant és a kilenc résztvevő európai országban elért eredményeket. Másrészt, hogy leírást adjon a projektben kifejlesztett és alkalmazott értékelési folyamatról és annak eredményeiről. Végezetül, hogy egy továbbfejlesztett projektmódszertant, ötleteket és javaslatokat kínáljon a jövőben induló hasonló programok megvalósítói számára. A jelentés tehát igen széles célközönségnek készült: olyan projektmegvalósítóknak, akik viselkedésváltozással kapcsolatos projekteket szeretnének indítani és/vagy folytatni már megkezdett kampányokat, programokat a közhivatalokban (vagy más irodákban, vagy akár háztartásokban), illetve a területen dolgozó döntéshozóknak, projektfinanszírozóknak és kutatóknak. Ajánljuk szeretettel: a GreenDependent csapata

  A teljes bejegyzés
 • Brüsszelben jártak a nyertesek
  kedd 27 június 17 /

  Brüsszelben jártak a nyertesek

  A legtöbb energiamegtakarítás kategória első helyezett épületéből, a Pázmándi Polgármesteri Hivatalból ketten, a legjobb kampány és legjobb energiamegtakarítási akcióterv kategóriák nyertes épületeiből, azaz a Miskolci Polgármesteri Hivatal Városház téri és Petőfi utcai épületéből pedig egy-egy dolgozó utazhatott Brüsszelbe, hogy részt vegyen a Spórolunk@kiloWattal kampány nemzetközi zárórendezvényén.

  A teljes bejegyzés
 • Képes beszámoló a zárórendezvényről
  kedd 30 május 17 /

  Képes beszámoló a zárórendezvényről

  Május 25-én került sor a kampány záró- és díjátadó rendezvényére. A programon elsősorban a versenybe benevezett önkormányzatok és közintézmények EnergiaKözösségeinek tagjai képviseltették magukat, de mellettük érdeklődő vendég önkormányzatoknak is lehetőségük volt részt venni. A kampányban az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, a Nemzetgazdasági Minisztérium, Budapestről a hegyvidéki, zuglói és a kispesti önkormányzat, továbbá Eger, Kecskemét, Miskolc, Pázmánd, Pécel, Pitvaros, Szarvas és Tata önkormányzata vett részt egy vagy két épülettel, és mérettette meg magát három versenykategóriában: legtöbb energiamegtakarítás, legjobb kampány, valamint a legjobb és legfenntarthatóbb energiamegtakarítási akcióterv.

  A teljes bejegyzés
 • Megvannak mindhárom versenykategória eredményei
  péntek 05 május 17 /

  Megvannak mindhárom versenykategória eredményei

  Április 26-án sor került a Spórolunk@kiloWattal Nemzeti Értékelő Bizottság - aminek tagjait a versenyző intézmények/ önkormányzatok delegálták - ülésére, és a három Spórolunk@kiloWattal versenykategóriában a következő rangsor alakult ki:

  A teljes bejegyzés
 • S@W zárórendezvény 2017. május 25-én
  kedd 02 május 17 /

  S@W zárórendezvény 2017. május 25-én

  Az egyéves, középületeknek szóló energiamegtakarítási kampány záró- és díjátadó rendezvényét 2017. május 25-én tartjuk az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában, Budapesten. A zárórendezvényen a verseny hazai lebonyolítója, a GreenDependent Intézet áttekintést ad az elmúlt egy év erőfeszítéseiről, valamint a Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetsége magyar tagjainak bevonásával panelbeszélgetésre is sor kerül, további lehetséges irányokat felvázolva a kampányban részt vett és egyéb érdeklődő önkormányzatok, intézmények számára. Emellett az elmúlt év tanulságait levonó és a jövő terveit megosztó kiscsoportos beszélgetés is lesz, valamint a Spórolunk@kiloWattal kampány három versenykategóriájában (1/ legtöbb energiamegtakarítás, 2/ legjobb kampány, 3/ legjobb és legfenntarthatóbb akcióterv) első helyezést elérő önkormányzati épületek is bemutatkoznak. Végül, de nem utolsó sorban pedig minden kategória első három helyezettje, akárcsak a Spórolunk@kiloWattal záró kérdőívek kitöltésében leginkább jeleskedők, nyereményben részesülnek. A rendezvény helyi, szezonális, bio/ fair trade élelmiszerekből készült ebéddel zárul.

  A teljes bejegyzés
 • Csatlakozzon az Önök épülete is a március 25-i Föld Órája kezdeményezéshez!
  kedd 21 március 17 /

  Csatlakozzon az Önök épülete is a március 25-i Föld Órája kezdeményezéshez!

  A közelgő Föld Órája kezdeményezés főszervezője, a WWF Magyarország az esemény előtt az önkormányzatok szerepére, a hazai fűtésrendszerek és a hőszigetelés hiányosságaira hívta fel a figyelmet. Önkormányzatok, vállalatok és magánszemélyek egyaránt csatlakozhatnak a Föld Órájához. A települések fontosabb épületeik díszkivilágításának március 25-én este 20 óra 30 perctől egy óra időtartamig történő lekapcsolásával csatlakozhatnak. Természetesen, ha a lekapcsolás technikai okok miatt nem megoldható, akkor is lehetőség van a regisztráció általi csatlakozásra, amivel a település kifejezheti támogatását az ügy iránt. A csatlakozók regisztrációjukkal továbbá elfogadják a közös Föld Órája Esküt, amely a felelős fogyasztásra sarkall, illetve lehetőség van egyéni vállalások megtételére is. A település ezen felül a honlapján, illetve a helyi újságban, TV-ben is népszerűsítheti, hirdetheti az akciót. A már csatlakozott intézményeket és vállalatokat − amelyek között akadnak önkormányzatok is − ITT lehet megtekinteni, csatlakozni pedig ITT lehet.

  A teljes bejegyzés
 • Ötletek a verseny utánra
  szerda 01 március 17 /

  Ötletek a verseny utánra

  Tegnapi nappal véget ért az egyéves Spórolunk@kiloWattal verseny. Ez azonban korántsem jelenti az energiamegtakarítási törekvések végét, sőt, a versenyző épületekben az egy év tapasztalatainak birtokában még testhezállóbb tevékenységeket lehet kitalálni a jövőre vonatkozólag! Mindig tartsuk szem előtt, hogy a tevékenységek ne csak hasznosak, hanem élvezetesek is legyenek, álljon itt erre néhány ötlet:

  A teljes bejegyzés
 • kedd 14 február 17 /

  "Kvíz-láz", avagy a 3. Spórolunk@kiloWattal kihívás

  A 3. kihívás keretében a GreenDependent Intézet egy irodai energiatakarékossági kvízt állított össze a Munkahelyi EnergiaKözösségek és egyáltalán a versenyző épületek többi dolgozója számára. Mivel a kvízeket mindenki szereti, gondoltuk, hogy sikere lesz... és milyen igazunk volt!

  A teljes bejegyzés
 • Hírek a Spórolunk@kiloWattal kampányban részt vevő önkormányzatok háza táján - a lakosság bevonása
  hétfő 06 február 17 /

  Hírek a Spórolunk@kiloWattal kampányban részt vevő önkormányzatok háza táján - a lakosság bevonása

  Zöld Irodát nyitott a Hegyvidék ÖnkormányzatAz önkormányzati működésben előremutató kezdeményezés, hogy egy különálló iroda foglalkozik a környezetvédelmi hatósági ügyeken túl a kerületi zöldterületek megőrzésével és bővítésével. A Zöld Iroda fő célkitűzése, hogy a Hegyvidéken (Budapest, XII. kerület) élők minél szélesebb körét bevonja a környezetvédelmi programok megvalósításába, és hozzájáruljon a környezettudatos szemléletmód népszerűsítéséhez.

  A teljes bejegyzés
 • Nemzetközi kitekintés − Egyesült Királyság: Megéri? Energiamegtakarítás a munkahelyen
  csütörtök 02 február 17 /

  Nemzetközi kitekintés − Egyesült Királyság: Megéri? Energiamegtakarítás a munkahelyen

  A napokban arra kérték a nálunk dolgozókat, hogy ne csak a munkaidő végén kapcsolják ki a monitorukat, hanem akkor is, ha csupán néhány percre állnak fel az irodai asztaltól. A monitorok manapság meglehetősen energiatakarékosak, ezért kérdéses, mennyit is számít valójában a ki-bekapcsolgatásuk, és érdemes-e ennyit foglalkozni a témával. Nos, osztottunk-szoroztunk egy kicsit, és íme, az alábbi következtetésre jutottunk:Nem igazán éri meg, ... hogyha csupán egyetlen monitorról beszélünk. Lássuk hát, mire jutottunk a matekozás során:

  A teljes bejegyzés
 • Nemzetközi kitekintés − Lettország: Évközi motivációs találkozó Lettországban is
  péntek 06 január 17 /

  Nemzetközi kitekintés − Lettország: Évközi motivációs találkozó Lettországban is

  2016. november 3-án motivációs találkozón vettek részt a lettországi Spórolunk@kiloWattal verseny tagjai, ahol a versenyzők találkozhattak egymással, tapasztalatokat cseréltek, egymást lelkesítették, és mindeközben jól érezték  magukat. Az eseménynek ezúttal Tukums városi önkormányzatának  EnergiaKözössége  biztosított helyet.

  A teljes bejegyzés
 • Spórolunk@kiloWattal az ünnepek jegyében
  szerda 21 december 16 /

  Spórolunk@kiloWattal az ünnepek jegyében

  A verseny utolsó negyedévéhez ért, ráadásul az ünnepek is egyre közelednek. Ennek szellemében szeretnénk bemutatni két példát, hogy mik történtek az utóbbi időben a résztvevő magyar épületekben.

  A teljes bejegyzés
 • Nemzetközi kitekintés - Egyesült Királyság: A brit Telford Földhivatalban létrejött egy klímaváltozással foglalkozó könyvtár
  csütörtök 01 december 16 /

  Nemzetközi kitekintés - Egyesült Királyság: A brit Telford Földhivatalban létrejött egy klímaváltozással foglalkozó könyvtár

  A brit Telford Földhivatal Spórolunk@kiloWattal csapata valóban szívére vette a projekt szellemiségét, és egy lépéssel továbbmentek, amikor egy saját könyvtárat hoztak létre, ahol a hivatali dolgozók klímaváltozással és környezetvédelemmel kapcsolatos könyveket és egyéb forrásokat kölcsönözhetnek és oszthatnak meg egymással. Amikor az alkalmazottaktól egy felhívásban további segítséget kértek, még egy klímaváltozással kapcsolatos egyetemi kurzus tankönyvei is bekerültek a könyvtárba, hogy az is tájékozódni tudjon, aki esetleg mélyebben utánajárna a klímaváltozás hatásainak és tudományos hátterének.

  A teljes bejegyzés
 • Nemzetközi kitekintés - Olaszország: Egy olasz EnergiaKözösség eredete, és az “Alloraspengo” (“AkkorLekapcsolom”) projekt
  hétfő 28 november 16 /

  Nemzetközi kitekintés - Olaszország: Egy olasz EnergiaKözösség eredete, és az “Alloraspengo” (“AkkorLekapcsolom”) projekt

  2015 augusztusában, egy forró nyári délutánon, amikor mindenki javában dolgozott, e-mail érkezett a Spórolunk@kiloWattal olasz koordinátor szervezetétől, az energetikával és fenntartható fejlődéssel foglalkozó AESS szervezettől, melyben meghívtak, hogy vegyünk részt a Spórolunk@kiloWattal projektben.A projekt célkitűzéseit olvasva szimpatikusnak tűnt a dolog, ugyanakkor némi kétségem is támadt; miként vonjuk be a munkatársakat anélkül, hogy zaklatásnak vennék a dolgot, és hogyan kerüljük el meddő viták kialakulását?

  A teljes bejegyzés
 • kedd 25 október 16 /

  "Hol tartunk félidőben?" rendezvényt tartottunk október 13-án

  Október 13-án Budapesten került sor a „Spórolunk@kiloWattal – Munkahelyi EnergiaKözösségek” energiatakarékossági kampány „Hol tartunk félidőben?” elnevezésű rendezvényére. A programon a benevezett önkormányzatok és közintézmények EnergiaKözösségeinek tagjai vettek részt. A félidei rendezvény fő célja az volt, hogy a résztvevő épületek dolgozóinak a nyár miatt esetleg kicsit ellankadt lelkesedése ismét felébredjen, sőt akár új magaslatokba szökjön.

  A teljes bejegyzés
 • Nemzetközi kitekintés - Belgium: Min áll vagy bukik a sikeres viselkedésváltozás?
  kedd 20 szeptember 16 /

  Nemzetközi kitekintés - Belgium: Min áll vagy bukik a sikeres viselkedésváltozás?

  Viselkedésünk megváltoztatása nem egyszerű feladat – hajlamosak vagyunk a szokások rabjává válni. A Triandis elmélet (az EnergiaKözösségek számára készült kézikönyv 7. oldalán találhat erről több információt) azonban szerencsére rávilágít, hogy azért ez ennél összetettebb folyamat, így például a(z irodai) szokások mellett a társadalmi és érzelmi tényezők szintén jelentős hatással vannak a viselkedésre. Belgiumban a Spórolunk@kiloWattal versenyben résztvevő épületek dolgozóinak képzését végző egyik előadó a viselkedés megváltoztatásának négy egyszerű alapelvét ismertette: legyen a változás könnyű (Easy – E), vonzó (Attractive – A), közösségi (Social – S) és időszerű (Timely – T). (Ha az angol kezdőbetűket összerakjuk, akkor az EAST, azaz a „kelet” szót adják ki, így könnyebben megjegyezhetőek az alapelvek.) A verseny felénél járva kíváncsiak voltunk, hogy a belga EnergiaKözösségek milyen eredménnyel alkalmazzák a tanultakat…

  A teljes bejegyzés
 • A kampány második kihívásán munkálkodhatnak a résztvevők
  hétfő 12 szeptember 16 /

  A kampány második kihívásán munkálkodhatnak a résztvevők

  Az egyéves verseny során összesen négy úgynevezett kihívás lesz. Ezek célja, hogy időről-időre kívülről is motiváljuk kicsit a résztvevőket az energiatakarékosságra, olyan irányból, ami esetleg nem képezi saját energiamegtakarítási terveik részét, de élvezetes, segít a helyi zöld csapat motiválásában, és esetleg új emberek érdeklődését is felkelti. A kihívásokon a részvétel önkéntes, de kisebb nyereményekre számíthatnak azok, akik beszállnak.

  A teljes bejegyzés
 • Nemzetközi kitekintés - Németország, Berlin: Energiatakarékossági buli a bíróságon
  csütörtök 04 augusztus 16 /

  Nemzetközi kitekintés - Németország, Berlin: Energiatakarékossági buli a bíróságon

  Több mint százan vettek részt a Tempelhof-Kreuzberg kerületi bíróság energiatakarékossági összejövetelén, ahol a jó társaság mellé finom ételek és érdekes kiállítások járultak. 2016. július 8-án a kerületi bíróság – mint a versenyben résztvevő épület – EnergiaKözössége meghívta minden dolgozóját egy a belső udvarban tartott Spórolunk@kiloWattal összejövetelre, amit “Energiával töltekezni, energiát spórolni” névre kereszteltek. A nyitóbeszédet a bíróság vezetője, Dr. Christian Kunz tartotta, aki kihangsúlyozta az elkötelezett dolgozók fontos szerepét a munkahelyi energiatakarékossági törekvések sikeres megvalósításában. Az ínycsiklandozó barbecue és házi készítésű ételek elfogyasztása után a résztvevők információs standokon tájékozódhattak az energiatakarékos és környezetbarát életmódról.

  A teljes bejegyzés
 • Nemzetközi kitekintés – Lettország: Mi az akadálya, hogy munkahelyén energiát takarítson meg?
  kedd 14 június 16 /

  Nemzetközi kitekintés – Lettország: Mi az akadálya, hogy munkahelyén energiát takarítson meg?

  Meglátogattunk minden résztvevő önkormányzatot mielőtt elkezdődött a verseny annak érdekében, hogy felhívjuk a figyelmet és hasznos tudást adjunk át az EnergiaKözösségeknek a munkahelyi energiamegtakarítással kapcsolatban. A cél az volt, hogy olyan módszereket azonosítsanak be a résztvevők, amelyekkel hatékonyan be lehet vonni a dolgozókat az energiamegtakarításba.

  A teljes bejegyzés
 • Nemzetközi kitekintés – Ausztria: Kikapcsolhatók a multifunkciós nyomtatók?
  kedd 17 május 16 /

  Nemzetközi kitekintés – Ausztria: Kikapcsolhatók a multifunkciós nyomtatók?

  A grazi Spórolunk@kiloWattal képzések alkalmával fény derült arra, hogy a multifunkciós nyomtatók (tehát olyan berendezések, amelyekkel nyomtatni, faxolni, fénymásolni és szkennelni egyaránt lehet) kikapcsolásának kérdése kulcsfontosságú. A legtöbb berendezés ugyanis bekapcsolva marad éjszakára és a hétvégékre amiatt, hogy fogadhassanak faxokat.

  A teljes bejegyzés
 • Nemzetközi kitekintés – Svédország: Rejtőzködő energiamegtakarítási lehetőségek és mítoszok...
  péntek 06 május 16 /

  Nemzetközi kitekintés – Svédország: Rejtőzködő energiamegtakarítási lehetőségek és mítoszok...

  Svédország délkeleti részében is létrejöttek az EnergiaKözösségek, és a legtöbb épületben már be is vetették magukat, azaz kollégáik motiválásával párhuzamosan elkezdték az energiamegtakarítást. Nagyrészt átlagos méretű irodákról van szó, néhány kivétellel: a legnagyobb épületnek 250 dolgozója van, és akad 8-10 fős iroda is. A jövő talánya még egyelőre, hogy vajon egyszerűbb lesz-e energiatakarékosság irányába ható viselkedésváltozást elérni a kisebb létszámú épületekben...

  A teljes bejegyzés
 • Kik töltötték ki hazánkban a legtöbb S@W alapállapot kérdőívet?
  péntek 06 május 16 /

  Kik töltötték ki hazánkban a legtöbb S@W alapállapot kérdőívet?

  A kampány részeként megkértük a résztvevő épületek dolgozóit, hogy március és április során minél több úgynevezett alapállapot kérdőívet töltsenek ki. Az alapállapot kérdőív azt méri fel, hogy a verseny indultával milyen energiamegtakarítási gyakorlat zajlott már esetleg az épületekben, valamint, hogy mit gondolnak a dolgozók az energiamegtakarításról. A kitöltés önkéntes és anonim módon történt. A projektben résztvevő kilenc európai országból hazánkban töltötték ki legtöbben a kérdőívet, összesen 670-en, ami a versenyző dolgozók 36 %-át jelenti.

  A teljes bejegyzés
 • Minden versenyző épületnek képzést tartottunk
  csütörtök 14 április 16 /

  Minden versenyző épületnek képzést tartottunk

  Véget ért a Spórolunk@kiloWattal projekten belüli képzések sorozata. Idén tavasszal egyszeri, igény szerint négy vagy hat órás változatban a GreenDependent képzést tartott minden a „Spórolunk@kiloWattal – Munkahelyi EnergiaKözösségek” egyéves versenybe benevezett épület számára. A képzésre elsősorban az épületekben szerveződő Munkahelyi EnergiaKözösségek tagjait vártuk, de szabadon részt vehettek az energiamegtakarítás iránt érdeklődő dolgozók is.

  A teljes bejegyzés
 • Nemzetközi kitekintés – Egyesült Királyság: A csoki hatalma
  csütörtök 14 április 16 /

  Nemzetközi kitekintés – Egyesült Királyság: A csoki hatalma

  Kezdetét vette hát a verseny, amely végén a 20 résztvevő épület közül energiamegtakarítási bajnokot hirdetünk. A brit versenyzők közül sokan a földhivatalok közül kerültek ki, és természetesen mindannyian nyerni szeretnének. Minden épület képzésben részesül, amely során lehetősége van a Munkahelyi EnergiaKözösségeknek – azaz az egyes épületek leglelkesebb dolgozóiból álló csapatoknak – összedugni a fejüket és épületenként közösen elgondolkodni, hogy a verseny egy éve alatt milyen tevékenységeket szeretnének megvalósítani. Megeskettek, nehogy eláruljak valamit az így hallottakból a többi csapatnak. Később azt mondták, hogy csak vicceltek, de nem vagyok ebben olyan biztos...

  A teljes bejegyzés
 • Fényképes beszámoló a Nyitórendezvényről
  kedd 23 február 16 /

  Fényképes beszámoló a Nyitórendezvényről

  2016. február 11-én tartottuk a Spórolunk@kiloWattal projekt Nyitórendezvényét az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában. Ezzel az eseménnyel a hivatalosan március 1-jén induló versenynek adtuk meg szimbolikusan a kezdő lökést. A Nyitórendezvényen részt vettek a versenybe bekapcsolódó intézmény és önkormányzatok vezetői, szakemberei, kapcsolattartói és a Munkahelyi EnergiaKözösségek tagjai.

  A teljes bejegyzés
 • Február 11-én lesz a Nyitórendezvény
  hétfő 25 január 16 /

  Február 11-én lesz a Nyitórendezvény

  2016. február 11-én 10 és 14 óra között tartjuk a Spórolunk@kiloWattal projekt Nyitórendezvényét az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában. A rendezvény helyszíne maga is részt vesz a 2016. március 1-jén induló egyéves versenyben. A Nyitórendezvényre szeretettel várjuk a 13 résztvevő önkormányzat és intézmény vezetőit, szakembereit, kapcsolattartóit és a Munkahelyi EnergiaKözösségek tagjait. Lesznek előadások, kiosztásra kerülnek a kezdőcsomagok, valamint a találkozó résztvevőit vendégül látjuk bio és fair trade élelmiszerekből készült ebédre, amelynek keretében ők is jobban megismerkedhetnek egymással.

  A teljes bejegyzés
 • Húsz középület száll versenybe hazánkban is
  hétfő 04 január 16 /

  Húsz középület száll versenybe hazánkban is

  Hazánkból tizenkét önkormányzat és egy közintézmény részéről összesen húsz épület nevezett be a Spórolunk@kiloWattal versenybe, amely 2016 márciusától 2017 februárjáig fog zajlani. A legkisebb benevezett épületben nyolcan, a legnagyobban mintegy négyszázan dolgoznak. Az épületek három kategóriában mérkőzhetnek meg egymással, de legelőször is önmagukkal, ugyanis a saját korábbi fogyasztásukhoz mért enenergiamegtakarítás lesz a döntő az energiaspórolás kategóriában.

  A teljes bejegyzés
 • Befutó a Spórolunk@kiloWattal
  vasárnap 30 augusztus 15 /

  Befutó a Spórolunk@kiloWattal

  A kilenc európai ország energia ügynökségeiből, civil szervezeteiből, illetve energetikai tanácsadó cégeiből álló nemzetközi konzorcium Horizont 2020 támogatást nyert, amely lehetőséget nyújt a középületek energiahatékonyságának javítására. A 2014-ben útjára indított Horizont 2020 a legnagyobb EU-s kutatási és innovációs program, amelynek a 2014-2020-ig terjedő időszakban mintegy 80 milliárd euró áll rendelkezésre. A Horizont 2020 „Biztonságos, tiszta és hatékony energia” munkaprogramja támogatja a megbízható, fenntartható és versenyképes energiarendszerekre való átállást az EU-n belül. A „fenntartható energia iránti fogyasztói elköteleződés” témakörén belül négy pályázat került be a nyertesek közé, köztük a Spórolunk@kiloWattal (angolul Save@Work) program.

  A teljes bejegyzés

FIGYELEM! Ez a weboldal cookie-kat és hasonló technológiákat használ.

Ha nem változtatja meg böngészője beállításait, hozzájárul ehhez.

Megértettem